U bent hier:

Wandeling doorheen de Vaanders (5 km)

De Vaanders gelegen op de grens van Aalter en Beernem is voor velen nog onbekend. Sedert 2 jaar is het gebied opengesteld door Natuurpunt. Deze wandeling doorheen een variërend bos en moerasgebied met diverse boomsoorten en poelen is een zeer mooie ontdekking. In de lente en zomer zie je vele vlindersoorten en een wilde bloemenpracht, in de herfst een rijkdom aan paddenstoelen!
Graag vooraf inschrijven via onze website


Afstand : 5 km
Reliëf : Vlak
Moeilijkheidsgraad : Makkelijk
Vertrekpunt : Parking: Vaanders 2 – 9880 Maria Aalter (kruispunt met Maria Aalter Steenweg 9730 Sint Joris). Honden zijn toegelaten aan de leiband.
Begeleider : Claudine Decloedt (0487/365.157) – claudine@effenweg.be


De Vaanders (65 ha) is een natuurgebied van zo’n 65 ha gelegen in Beernem en Aalter. Het gaat om een groot stuk bos en een aantal weilanden. Het bos bestaat hoofdzakelijk uit Zomereik, Wintereik, Populier en naaldhout. Het bos herbergt echter een aantal bijzondere planten zoals Hengel en Tormentil. Het gebied ligt tussen e E40 en de Spoorweg maar door de pracht aan wilde bloemen en de vele dreven heb je daar helemaal geen erg in. De Vaanders is hoofdzakelijk laaggelegen en bijgevolg erg drassig tijdens de herfst en de winter. In de zomer is het droger en wemelt het er van vlinders en libellen. Door het gebied stromen 2 waterlopen, de Zouterbeek-Galgeveldbeek en de Lakebuis-Schuurlobeek. Onze wandeling slingert dus van wegels tussen weiland en door dreven met een zeer divers boslandschap. Hier en daar is er een zitbank in de buurt van de poelen. De buizerd heeft er zijn habitat en ook de ree en de vos zijn er permanent aanwezig. Het is één van de gebieden waar je in de zomer een zeer rijke fauna & flora aantreft. Na de wandeling is er de mogelijkheid om nog iets te drinken en wat na te praten in het koffiehuis ‘Touché’ vlakbij. Voorzie stevig, waterdicht wandelschoeisel na natte periodes, indien het al even droog is volstaat gewoon wandelschoeisel.

Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen is meer dan welkom. Graag inschrijven vooraf. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap van Effen Weg


Wenst u nog meer info? Aarzel niet en mail ons op info@effenweg.be of contacteer rechtstreeks de begeleidster via claudine@effenweg.be of 0487 36 51 57

Openbaar vervoer
Vlakbij het startpunt bevindt zich het station van Maria-Aalter (van daaruit is het 800 meter stappen). Vlakbij het station is er ook een bushalte “Sint-Maria-Aalter”, deze wordt bediend door :

Belbus 185 Maldegem-Aalter-Knesselare
Bel 09 211 91 91 (Belbus Oost-Vlaanderen) voor meer informatie.

Carpoolen
Geen goede verbinding met het openbaar vervoer? Rij je alleen in de wagen naar het vertrekpunt? Bekijk dan zeker even onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar vraag en aanbod kan gedeeld worden. Zo helpen we elkaar én het milieu!

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Vaanders
Sint-Maria-Aalter
9880 Aalter

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: maandag 24 juni 2019
Prijs
Basistarief: 2,00 €; Leden Effen Weg vzw: 0,00 €
€ 2,0
Reservaties
Organisatie Effen Weg vzw
Contact info@effenweg.be
0472/57.71.19
Links
Trefwoorden natuur, wandelen