U bent hier:

Mercuriusovergang ( organisatie: De Polderster & toerisme Sint-Laureins)

Opendeurdag Wetenschap

Op 11 november om 13u40 heeft er een Mercuriusovergang plaats. De planeet Mercurius bevindt zich dan tussen de Zon en de Aarde. Mercuriusovergangen komen ongeveer 13 à 14 keren per eeuw voor. Voor de volgende Mercuriusovergang is het wachten tot 13 november 2032, een unieke kans dus om er nu bij te zijn.
De Polderster gaat deze overgang natuurlijk waarnemen en wel op verplaatsing (gratis te bezoeken). In samenwerking met de Toeristische dienst van Sint-Laureins en De Roste Muis zullen we aanwezig zijn op de startplaats van de tegenwindwandeling georganiseerd door Toerisme Sint-Laureins, De Roste Muis.
Het einde van de Mercuriusovergang zullen we niet te zien krijgen; om 17u verdwijnt de zon onder de horizon. Mercurius is dan ongeveer halfweg.
Bij helder weer staan we klaar met tal van Telescopen, die voorzien zijn van de gepaste filters om naar de Zon te kunnen kijken zonder oogbeschadiging. Er zullen verschillende types telescopen zijn, zo kan je een indruk opdoen van de methodes en het materiaal waarmee een hobby-astronoom zijn hobby beoefent.
Bij bewolking of regen is er een vervangprogramma. De telescopen staan eveneens opgesteld; waarbij dan de nodige toelichting wordt gegeven en er is een uitleg over de Mercuriusovergang en Mercurius zelf.
Zeker de moeite dus om De Polderster te komen bezoeken op dit evenement of deel te nemen aan de tegenwindwandeling, georganiseerd door de toeristische raad van Sint-Laureins (inschrijven voor de wandeling is noodzakelijk, gegevens onderaan).
Op maandag 11 november kan je dus intekenen voor een tegenwindwandeling van ongeveer 10 km onder begeleiding van een ervaren gids. Het is uitdrukkelijk de bedoeling om de heilzame kracht van de natuurelementen zoals wind, water en temperatuur te voelen. Tussendoor krijg je info over hoe het landschap vorm kreeg, net door die natuurelementen.

Wil je deze beleving ten volle voorbereiden, dan kan je je inwerken tijdens de lezing op vrijdag 8 november die zal gaan over dit natuurverschijnsel. Lezing begint om 20u15, deuren open om 20u van onze sterrenwacht, Kapelledreef 2, Assenede. De lezing zal gegeven worden door Günther.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar De Roste Muis
Drijdijk 2
9980 Sint-Laureins

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: maandag 11 november 2019
Reservaties
  • Bel naar Voor de tegenwindwandeling, vooraf inschrijven via dienstvrijetijd@sint-laureins.be en inschrijving definitief na overschrijving van 12€ pp op rekening BE85 7512 0138 8006. Inbegrepen in de prijs: • Begeleiding door gids • Info Sterrenwacht De Polderster • biertje met versnapering in Café Bono • Appeltje uit de oven met vanille ijs en koffie
Organisatie De Polderster
Links
Trefwoorden Mercuriusovergang, De Polderster, Tegenwindwandeling, De Roste Muis