U bent hier:

Meetjeslandse Meesters: Georges Steel

Tentoonstelling Schilderkunst

In het teken van 75 jaar bevrijding van Sleidinge zetten we ook de Meetjeslandse Meester Georges Steel, eventjes in de kijker! Er is de vaste collectie van het Ave Maria aangevuld met werken uit privé verzamelingen.
Ave Maria woon- en zorgcentrum
Hooiwege 1, 9940 Sleidinge (Evergem)

14 en 15/9 van 10.00 tot 18.00 uur
16-17-18-19-20/9 van 14.00 tot 18.00 uur
21 en 22/9 van 10.00 tot 18.00 uur

www.evergem.be/75jaarbevrijding
www.kunstplatform-evergem.be
Facebook: OorlogEnVrede75Sleidinge

Georges Steel (°Sleidinge 13 juni 1923 - +Sijsele 14 januari 2010)

Georges Steel werd geboren te Sleidinge op 13 juni 1923 als zoon van de gekende kunstschilder Leo Steel. Hij werd leerling aan het St.-Lucasinstituut in Gent. In 1943 volgde het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen. Hij doorliep er de cursus levend model, anatomie en schilderen onder de leiding van Isidoor Opsomer.
Hij startte een atelier in Antwerpen, maar het avontuur lokte en vrij snel reisde hij door heel Europa en het midden Oosten, om zich uiteindelijk in 1956 in Spanje (Andalusië) te vestigen, aan de voet van Sacramonte (Granada) waar de zigeuners hun woningen uithouwen in de rotsen. Die zigeuners en het landschap van de Sierra Nevada werden gedurende bijna veertig jaar de voornaamste onderwerpen van zijn uitgebreid werk.
De schilderkunst van Georges Steel is zeer picturaal. Hij is immers een uitgesproken colorist en men kan zich geen schilderij van hem indenken waarin de schittering van de kleuren niet een vooraanstaande rol speelt.
Zijn totaal oeuvre is een ode aan Spanje. Spaanse kunst met Vlaamse inslag!
Tijdens de laatste jaren van zijn leven vestigde Georges Steel zich in Beernem (Oedelem) waar hij nog heel wat schitterende stillevens en bloemen schilderde.
Hij overleed op 14 januari 2010 in Sijsele.
De familie Steel is sterk verbonden met het woonzorgcentrum Ave Maria (Sleidinge) door familiebanden met een kloosterzuster, Zr. Ancilla, ook directrice geweest van de vrije basisschool in Sleidinge.
Zowel Leo als Georges Steel hebben ook heel wat religieuze kunst geproduceerd, vandaar dat het wzc van beide kunstenaars werken in huis hebben, waarin Georges overheerst.
De collectie Georges Steel is een legaat van Georges zelf, die de werken onder voorwaarden heeft nagelaten aan het centrum.


Uit de monografie ‘1985 Georges Steel’, Uitgeverij De Nederlandsche Boekhandel, Kapellen


Project '75 jaar bevrijding van Sleidinge door de Polen':
In samenwerking met de gemeente Evergem, Pools Instituut - Dienst Cultuur van de Ambassade van de Republiek Polen in Brussel, Comeet - Ergoedcel Meetjesland, Vlaamse Gemeenschap, Provincie Oost-Vlaanderen, Cultuurcentrum Evergem, KunstPlatform Evergem vzw, GBS Sleidinge en VBS de Bijenkorf, WZC Ave Maria, Psychiatrisch Centrum, Sleinse FilmKlub, SAVA, Vrienden van Polen, Janusz Korczak, Muda, Sportdienst

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar WZC Ave Maria
Hooiwege 1
9940 Sleidinge (Evergem)

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 14 september 2019 tot 22 september 2019
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Organisatie KunstPlatform-Evergem
Links
Trefwoorden polen, Oorlog en Vrede, KunstPlatform Evergem, Georges Steel, Leo Steel, 75 jaar bevrijding sleidinge